Werkbaar werk
Wat is werkbaar werk?
Werkbaar werk is een begrip dat steeds meer aandacht krijgt. En terecht! Het gaat over een werkomgeving waarin zowel de fysieke als mentale belasting van de arbeider in balans zijn. Dat betekent dat het werk niet alleen haalbaar is op korte termijn, maar ook duurzaam op de lange termijn.
Er bestaan vele definities van deze term, maar de definitie van de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) geeft volgens ons het beste aan wat werkbaar werk inhoudt.
Het belang van werkbaar werk kan niet genoeg benadrukt worden. Het draagt bij aan een gezonde, gemotiveerde en productieve werkomgeving. Dit is niet alleen cruciaal voor arbeiders, maar ook voor leidinggevenden en werkgevers die streven naar een efficiënte en evenwichtige organisatie.
Webinar: Werken aan Werkbaar Werk
We hebben hierboven een korte definitie gegeven van werkbaar werk, maar wil je meer weten over hoe je dit in de praktijk kunt brengen? Bekijk dan onze webinar van 15 minuten!
Kim, Chief Happiness en co-founder bij Tryangle, neemt je mee door:
- Wat werkbaar werk precies betekent en waarom het zo belangrijk is.
- Hoe je als leidinggevende stappen kunt zetten richting een duurzame en motiverende werkomgeving.
- Praktische tips om werkstress te verminderen en motivatie te verhogen, zonder grote investeringen.
Met een combinatie van heldere inzichten en inspirerende voorbeelden is deze korte webinar een waardevolle eerste stap om meer te leren over werkbaar werk.
Podcastreeks Werkbaar Wint
De podcastreeks Werkbaar Wint is een inspirerend initiatief van de SERV en 35 sectorfondsen, waaronder OpFo100. In vier afleveringen bespreekt host Xavier Taveirne, bekend van VRT, samen met experts hoe werk werkbaar kan worden gemaakt.
Elke aflevering richt zich op een specifiek thema: werk-privébalans, mentaal welzijn, werkdruk en arbeidsmarktkrapte. Door een combinatie van wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen krijg je concrete tips en inzichten die zowel voor arbeiders als leidinggevenden toepasbaar zijn.
De podcast sluit elke aflevering af met een ‘gouden tip’ van experts, waarmee je meteen aan de slag kunt. Beluister de reeks via www.werkbaarwint.be op het SERV-kanaal op Spotify of bekijk hier:
Wil je nog verder verdiepen? Bekijk dan ook de fiches en masterclasses van de SERV: Masterclasses Werkbaar Werk.
Wil je nog verder verdiepen? Bekijk dan ook de fiches en masterclasses van de SERV: Masterclasses Werkbaar Werk.
Opleidingen
Om werkbaar werk binnen jouw organisatie te bevorderen, bieden we een opleidingsaanbod aan dat gericht is op het welzijn van arbeiders en leidinggevenden. De opleidingen zijn opgebouwd rond drie thema’s:
- Basisvaardigheden voor leidinggevende arbeiders
- Hoe kan ik mijn team sturen bij kleine en grote veranderingen
- Hoe mensen echt motiveren: do’s en don’ts
- Leidinggeven voor meewerkende teamleiders
- Motiverende gesprekken voeren met je medewerkers
- Totaalcursus: Leidinggeven met overleg: een groeicursus in omgaan met mensen
- Werken aan de talenten van je team

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe opleidingen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkele kans om te investeren in werkbaar werk voor jouw organisatie.
Scans
Wil je een duidelijk beeld krijgen van hoe werkbaar werk in jouw organisatie wordt ervaren? Maak dan gebruik van deze handige scans van onze partners:
Gratis scan
Werkbaarheidsscan via Impuls Advies
Impuls advies versterkt organisaties in het creëren van een mensgerichte werkcontext. Via de werkbaarheidsscan, die eveneens voldoet aan de voorwaarden van een psychosociale risicoanalyse (verplichte afname om de 5 jaar), bevraagt Impuls jouw medewerkers over de verschillende facetten van het werk en de organisatie zelf.
Vervolgens kunt u als organisatie aan de slag met alle resultaten, gebundeld in een verhelderend rapport en verrijkt met allerhande adviezen op zowel individueel, team en organisatieniveau. Als organisatie kiest u er vervolgens zelf voor of u ondersteuning nodig heeft bij de uitvoering van het adviesrapport, of de zaken zelf wilt aanpakken intern.
Financiering voor werkbaar werk
Het bevorderen van werkbaar werk binnen organisaties kan rekenen op diverse vormen van financiële ondersteuning. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste initiatieven:
Werkbaarheidscheque en verhoogde KMO-portefeuille (niet meer van toepassing)
De werkbaarheidscheques en de verhoogde KMO-portefeuille werden in 2021 gelanceerd als onderdeel van het Vlaamse actieplan ‘Werkbaar Werk’. De bedoeling was om werkgevers te stimuleren om stappen te nemen op het gebied van werkbaar werk en de werkbaarheid van hun werknemers te analyseren.
In 2025 wordt de werkbaarheidscheques hervormd om een grotere groep ondernemingen en werknemers te bereiken.
Vlaams minister van Werk Zuhal Demir zal bekijken of het huidig budget van drie miljoen euro efficiënter kan worden ingezet. Daarnaast zal ze trachten te zorgen voor extra budget.
Het Europees Sociaal Fonds
Het DRIVE-project van het Europees Sociaal Fonds (ESF) bood gratis HR-steun op maat voor organisaties in Vlaanderen met maximaal 250 werknemers, met als doel de werkbaarheid en het welzijn van werknemers te verhogen. Dit initiatief werd echter afgesloten op 31 december 2022.
Hoewel DRIVE niet langer beschikbaar is, blijft ESF organisaties ondersteunen bij het verbeteren van werkbaarheid en werknemerswelzijn. We raden je aan om de officiële website van ESF te raadplegen voor actuele oproepen en projecten.
Partnerships
OpFo100 staat open voor constructieve partnerships die vanuit een operationele, politiek-neutrale en respectvolle samenwerking een win-win-win opleveren. Waarbij de laatste “win” staat voor een meerwaarde voor onze klant.
Wil je ook partner worden van OpFo100? Contacteer dan onze secretaris Wim Van Esch via secretaris.secretaire@opfo100.be