Inclusie/Diversiteit

Iedereen verschilt, ook op de werkvloer. Maar ondanks die verschillen, zijn we wel gelijkwaardig.
Dat besef is aan het groeien: wat belangrijk is om discriminatie en geweld steeds meer tegen te gaan en te zorgen dat iedereen er écht bijhoort. 
Net om die reden vroeg het Paritair Comité 100 aan OpFo100 om een inclusief actieplan uit te werken.
Inclusie is allerminst een ‘noodzakelijk kwaad’: het is een meerwaarde voor elke organisatie.

Waarom werk maken van een inclusieve onderneming?

Werknemers die verschillen qua cultuur, huidskleur, geaardheid, leeftijd, arbeidshandicap … maken hét verschil voor de creativiteit, innovatie en omzet in je bedrijf. Diversiteit verruimt je netwerk, leidt tot méér inzicht en dynamiek. En wil je nieuw talent aantrekken of verloop vermijden? Ook dan heeft je organisatie baat bij een inclusieve aanpak.

Diversiteit is vandaag de realiteit. Inclusie is hoe je daarmee omgaat: in je selectie- en aanwervingsprocedures, je manier van communiceren, de taal die je hanteert of je aandacht voor het welzijn van collega’s.

“Diversity is being invited to the party. Inclusion is being asked to dance.”

Deze quote benadrukt dat diversiteit het uitnodigen van verschillende mensen is, maar inclusie gaat een stap verder: iedereen moet zich daadwerkelijk betrokken voelen. Dat maakt de werkvloer pas écht krachtig.

Om het volledige potentieel van al je arbeiders te benutten is er een bewuste aanpak nodig. Dit is wat je kunt doen:

  • Durf (alle) vooroordelen en veronderstellingen in vraag stellen: Begin met bewustwording en creëer een cultuur van open communicatie.
  • Maak diversiteit steeds meer bespreekbaar: Organiseer bijeenkomsten en volg opleidingen waarin diversiteit en inclusie centraal staan.
  • Durf je bedrijfscultuur stap voor stap (nog meer te) veranderen: Zorg voor een inclusieve werkplek door beleid, gedrag en communicatie te herzien.
  • Maak (nog extra) tijd en budget vrij voor sensibilisering en vorming: Geef ruimte voor opleidingen die medewerkers helpen deze onderwerpen te begrijpen en te integreren.

 

Bekijk hieronder onze oplossingen voor meer inclusie.

Opleidingen

Onze maatschappij wordt steeds diverser, en inclusie wordt dan ook steeds belangrijker – zowel op de werkvloer als in de samenleving.

Het is belangrijk dat we allemaal begrip hebben voor de verschillende achtergronden, kenmerken en ervaringen van anderen, en streven naar een omgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt.

Uit overtuiging dat diversiteit en inclusie centraal moeten staan, werken wij op vraag van onze sociale partners aan opleidingen die bedrijven helpen om inclusie te bevorderen. Deze opleidingen zijn ontworpen om nieuwe inzichten te bieden, vaardigheden te ontwikkelen en een bijdrage te leveren aan een meer inclusieve toekomst voor jouw organisatie.

Onze opleidingen richten zich op verschillende doelgroepen, waaronder:

  • Arbeiders
  • Leidinggevenden
  • HR-medewerkers
  • Beleidsmedewerkers en bestuurders


Wil je graag meer weten over onze opleidingen?
Klik op “Opleidingen bekijken” en ontdek het volledige aanbod.

Inclusie & Diversiteit
Binnenkort meer informatie hierover. Schrijf je in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ons aanbod & de data voor 2025.
Lees meer

Wil je graag op de hoogte blijven van de nieuwste opleidingen? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief.

Webinars

Onze webinars geven je praktische inzichten over onderwerpen zoals inclusie, diversiteit en belonging op de werkvloer. Experts delen hun kennis en beantwoorden vragen die jou helpen om een inclusieve cultuur binnen je organisatie te stimuleren.

Inclusie/diversiteit

Bekijk de opname van onze live webinar (30 min) over het thema inclusie/diversiteit, georganiseerd door docent HR en onderzoeker Bart Moens van Odisee Hogeschool.
 
Hierbij de dia’s van de presentatie.

LGBTQIA+

Volg ook onze webinar (1u) over het thema LGBTQIA+, georganiseerd door KLIQ vzw.
 
Hierbij de dia’s van de presentatie.
 

Inclusiescans & checklists

We hebben een aantal inclusiescans en checklists verzameld die je kunt invullen om een duidelijker beeld te krijgen van hoe inclusief je bedrijf is. Deze helpen je te ontdekken waar je sterke punten liggen en waar er ruimte is voor verbetering, zodat je gerichte stappen kunt zetten naar een meer inclusieve werkplek.

De scans en checklists zijn opgesteld door deskundigen en bieden waardevolle inzichten die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van een inclusieve cultuur binnen je organisatie.

Kies één van de scans hieronder en ontdek waar jouw organisatie staat!

Diagnose en Check-list

Dit 28-pagina’s lange document, aangeboden door Sodivercity, biedt een zelfrapportage-instrument waarmee organisaties hun diversiteit en inclusie kunnen evalueren. Het document vraagt om handmatig invullen en het interpreteren van de resultaten via een spindiagram.

Er is tevens een Excel-versie beschikbaar voor het samenvoegen van de resultaten van meerdere gebruikers. Deze scan helpt bedrijven de sterktes en zwaktes in hun diversiteitsbeleid te identificeren. 

Het biedt praktische handvaten voor het verbeteren van inclusie, zelfs voor kleinere bedrijven die geen formeel beleid hebben.

Hoe Inclusief is je Organisatie?

Dit praktische PDF-document van 20 pagina’s, aangeboden door de Vlaamse overheid, biedt een inclusiescan die handmatig ingevuld moet worden. De checklist is bedoeld om de inclusiviteit van je organisatie te meten en biedt onderweg nuttige tips.

Voor kleinere bedrijven binnen PC 100 kan het invullen van de checklist een goede eerste stap zijn om te begrijpen waar ze staan op het gebied van diversiteit en inclusie. De invulvelden zijn verdeeld over verschillende kolommen, waardoor het onduidelijk kan worden.

Desondanks biedt het een overzicht van punten waarop je kunt verbeteren zonder grote administratieve lasten.

Checklist voor een Toegankelijke Vacature

Zoals de titel al zegt, is dit een checklist en geen scan. De checklist, aangeboden door Hands-on Inclusion, biedt praktische tips voor het opstellen van toegankelijke vacatures, met als doel om inclusie te bevorderen in het wervingsproces. Het is een directe gids die bedrijven helpt om vacatures diverser en toegankelijker te maken.

Ideaal voor bedrijven binnen PC 100 die willen zorgen voor een inclusieve wervingspraktijk, maar geen uitgebreide middelen hebben om dit te implementeren.

De checklist is eenvoudig toe te passen en biedt handvatten die snel en effectief kunnen worden gebruikt om vacatures aantrekkelijker te maken voor een breder scala aan kandidaten.

Diversiteit en Inclusie Scan

Dit Google Formulier, aangeboden door I-Diverso, biedt een snelle en eenvoudige manier om je bedrijf te scannen op diversiteit en inclusie.

Hoewel er geen directe resultaten worden gepresenteerd, biedt het formulier wel toegang tot kosteloze begeleiding via het project ‘Schakels naar Inclusief Ondernemen 3.0’, mede gefinancierd door Europa WSE.

Dit project biedt bedrijven de mogelijkheid om met een I-Diverso inclusiearchitect samen te werken, die je organisatie begeleidt in het ontwikkelen van concrete doelen en een actieplan op maat.

Dankzij de tussenkomst van Europa WSE kan deze begeleiding kosteloos worden aangeboden tijdens de uitvoeringsfase. Ook de deelname aan diverse opleidingen of webinars binnen het project is kosteloos. Klik hier voor meer informatie.

Wij werken samen met Actiris

Voor bedrijven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werken we samen met Actiris. Zij zetten zich in om de tewerkstellingsgraad van de Brusselaars te verhogen en biedt bedrijven in de regio steun bij het ontwikkelen van een effectief diversiteits- en inclusiebeleid.

Je kunt rekenen op begeleiding van een diversiteitsconsulent die helpt bij het opstellen van een actieplan, met op maat gemaakte doelstellingen en concrete stappen. Er zijn drie soorten diversiteitsplannen waaruit je kunt kiezen:

  • Miniplan: Gericht op kleinere bedrijven, met focus op diversiteits- en inclusiekwesties.
  • Globaal plan: Een systematische aanpak met structurele acties op diverse terreinen zoals aanwerving en personeelsbeleid.
  • Thematisch plan: Diepgaande benadering voor bedrijven die verder willen gaan in hun diversiteitsbeleid, met nadruk op specifieke doelgroepen of thema’s.


Tip:
Voor bepaalde acties kun je subsidies krijgen, en je bedrijf kan het diversiteitslabel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest behalen.

Bekijk de video van Group One over hun ervaring met Actiris en lees meer over de diversiteitsplannen op de website van Actiris:

Actiris voor werkgevers
Een diversiteitsplan kiezen

Wat mag je verder nog van ons verwachten?

Blijf op de hoogte van alles wat wij doen! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang updates over nieuwe projecten, webinars en opleidingen die gericht zijn op het bevorderen van inclusie en diversiteit op de werkvloer.

Zo ben je altijd als eerste geïnformeerd over onze laatste initiatieven en ontwikkelingen.

Samenwerken aan een inclusieve toekomst voor jouw organisatie

Heb je een vraag over inclusie of één van onze initiatieven? Mail gerust naar inclusie@opfo100.be.