Opleidingsplan

De recente arbeidsdeal, die op 3 oktober 2022 in werking trad, legt nieuwe verplichtingen op voor werkgevers met betrekking tot het opstellen van een opleidingsplan.

Alles wat je moet weten over formele en informele opleidingen en het opleidingsplan

In de huidige arbeidsmarkt is het essentieel om te investeren in de opleiding van jouw medewerkers. Dit is niet alleen van belang voor hun persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor de groei en toekomst van jouw organisatie.

De recente arbeidsdeal, die op 3 oktober 2022 in werking trad, legt nieuwe verplichtingen op voor werkgevers met betrekking tot het opstellen van een opleidingsplan. Dit artikel biedt een uitgebreid overzicht van wat dit inhoudt en hoe je hieraan kunt voldoen.

Opleidingsplan: Wat je moet weten

Elke werkgever met minstens twintig werknemers is verplicht om jaarlijks een opleidingsplan op te stellen. Dit plan moet voor 31 maart aan de werknemers of hun vertegenwoordigers worden meegedeeld.

Het is cruciaal dat dit plan zowel formele als informele opleidingen omvat en daarbij rekening houdt met specifieke doelgroepen die het moeilijker hebben om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt. Bekijk ons blanco opleidingsplan.

Formele en informele opleidingen

De sociale partners van het Aanvullend Paritair Comité voor de werklieden (PC 100) bieden via een interpretatienota helderheid bij de begrippen ‘formele opleiding’ en ‘informele opleiding’.

  • Formele opleidingen: Dit zijn gestructureerde cursussen en stages die door erkende instellingen worden aangeboden. Deze opleidingen zijn gekenmerkt door een hoge mate van organisatie en vinden vaak plaats op een locatie die duidelijk van de werkplek is gescheiden. Formele opleidingen kunnen intern of extern zijn:
    • Intern: Ontwikkeld en beheerd door jouw onderneming, ook al kan de opleiding fysiek buiten de onderneming plaatsvinden.
    • Extern: Aangeboden door organisaties zoals VDAB, of sectorale opleidingsinstituten zoals OpFo100.
  • Informele opleidingen: Dit betreft leermomenten die plaatsvinden op de werkplek en zijn vaak minder gestructureerd. Ze zijn gericht op de behoeften van de individuele medewerker en hebben een rechtstreeks verband met hun werk. Voorbeelden van informele opleidingen zijn:
    • On-the-job-training
    • Mentorschap en coaching
    • Jobrotatie en uitwisselingen
    • Deelname aan netwerken
    • Zelfstudie en afstandsonderwijs

Activiteiten zoals brainstorming, beleidsinformatiesessies en een eenvoudig onthaal van nieuwe werknemers zonder verdere opleiding vallen echter niet onder deze categorieën van opleiding.

Blanco opleidingsplan & interpretatienota

OpFo100 biedt een blanco opleidingsplan aan dat je als werkgever kan gebruiken om aan je verplichtingen te voldoen. Dit plan moet elk jaar worden ingediend en bewaard binnen jouw onderneming. Vergeet niet om het digitaal te deponeren bij de FOD WASO via transfer.werk.belgië.be binnen een maand na de inwerkingtreding van het plan.

Ondersteuning vanuit het Aanvullend Paritair Comité voor de Werklieden (PC 100)

De interpretatienota van het Aanvullend Paritair Comité biedt werkgevers en werknemers van ondernemingen die onder dit comité vallen houvast bij het interpreteren van de noties ‘formele opleiding’ en ‘informele opleiding’. Deze nota is een nuttige gids voor het opstellen en implementeren van een effectief opleidingsplan.

Downloads

Voor meer informatie en om direct aan de slag te gaan, kun je de volgende documenten downloaden:

Opleidingsplan arbeidsdeal pc 100

Vragen

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, of wil je liever telefonisch gecontacteerd worden, of op een andere manier met ons in contact komen, aarzel dan zeker niet ons te contacteren.