Duaal leren - Hier kan je van leren
Zoals je mogelijk weet, investeert OpFo100 steeds meer in belangrijke thema’s die de bedrijven (werkgevers en arbeiders) uit het PC100 voordelen kunnen opleveren. Om die reden werd ook vanaf 01.01.2024 gestart met een Vlaamse sectorconvenant waarbinnen tal van interessante thema’s ook aan bod komen. Zo ook het thema van het onderwerp van dit artikel, DUAAL LEREN.
Wat is duaal leren?
We verwijzen naar Onderwijs Vlaanderen en citeren: “Bij duaal leren verwerven leerlingen vaardigheden op school, in een centrum voor deeltijds onderwijs of in een Syntra-lesplaats én op de werkvloer. De leerling zoekt samen met een trajectbegeleider een gepast bedrijf. Op de werkplek begeleidt een mentor de leerling.”
Duaal leren, een vorm van werkplekleren, werd uitgerold over het volledige Vlaamse (en Brusselse) secundair onderwijs in het schooljaar 2019-2020. Het is een leerformule waarbij jongeren vanaf 15 jaar kunnen leren op school én op de werkvloer.
Wat zijn de grote voordelen voor jou als werkgever? Welke voordelen biedt een werkleerplek?
Voor jouw onderneming?
- Je ontdekt, ontwikkelt en versterkt waardevolle competenties in je bedrijf zelf. Hierbij denken we in eerste instantie aan je mentor of je mentoren die de kans krijgen een leerling mee op te leiden.
- In samenwerking met de onderwijsinstelling kan je flexibel inspelen op veranderende noden in je bedrijf.
- Het is ook een ideale manier om potentiële medewerkers aan te trekken. In tijden van schaarste op de arbeidsmarkt zeker en vast een niet te onderschatten gegeven.
- Je versterkt de leercultuur in je onderneming en werkt aan de competenties van je medewerkers (zoals de mentoren).
Voor de leerling, mogelijk je toekomstige werkkracht:
- Door de combinatie van leren op school én op de werkvloer, doet een leerling ervaring op die in de toekomst goed van pas komt bij haar/zijn/hun zoektocht naar een job. In eerste instantie bij jouw bedrijf.
- De leerling krijgt ook een realistisch beeld van het werkveld, en ontwikkelt zo heel wat praktische competenties en leert werken met de nieuwste technologie en modernste infrastructuur. Dergelijke leerlingen studeren af met een stevige voorsprong.
Enkele weetjes:
Wist je dat vanaf 1 september 2022 ook het duaal leren binnen het volwassenenonderwijs van start ging?
Cursisten ontvangen ook daar een leervergoeding.
Er zijn in Vlaanderen ongeveer 35 centra voor volwassenenonderwijs waar zo’n 260.000 cursisten zich bijscholen en omscholen. Ook in het kader van de arbeidskrapte kan duaal leren i.s.m. het volwassenenonderwijs een oplossing bieden.
Wist je dat er vanaf schooljaar 2023 14 nieuwe duale opleidingen zijn bijgekomen?
Wie bijvoorbeeld zeevisser of culinair slager wil worden, of zich wil verdiepen in de assistentie in wonen, zorg en welzijn, kan vanaf dan ook een duale opleiding volgen. Ook in het buitengewoon onderwijs kwamen er duale opleidingen bij; onder andere winkelmedewerker, verpakker of medewerker van een spoelkeuken behoren sinds dan tot de mogelijkheden.
Wist je dat ook de RTC’s (de Regionale Technologische Centra) nu een belangrijk rol hebben bij duaal leren?
De RTC’s ondersteunen scholen die duale leertrajecten aanbieden of willen aanbieden. Zo versterken ze de samenwerkingen tussen onderwijsinstellingen en ondernemingen op lokaal, regionaal en provinciaal niveau.
Wil je meer vernemen van de werking van de RTC’s, neem dan zeker eens een kijkje op rtc.vlaanderen.
Interesse om je bedrijf als leerwerkplek aan te bieden?
Wil je je onderneming een werkplek voor een bepaalde opleiding aanbieden? Dan heb je daar een erkenning voor nodig. Vraag die aan vóór je afspraken maakt met een school of een leerling. De erkenning is geldig voor 5 jaar.
Je onderneming komt in aanmerking voor een erkenning als je:
- De juiste bedrijfsuitrusting hebt om de opleiding op de werkplek aan te bieden
- Voldoende financiële draagkracht hebt om de continuïteit van je onderneming te garanderen
- Geen veroordelingen hebt opgelopen die de continuïteit van je bedrijf in gevaar brengen of die ervoor zorgen dat je onderneming geen goede leeromgeving is
- Je een mentor in je bedrijf aanstelt die:
- Van onberispelijk gedrag is
- Minstens 25 jaar oud is
- Minstens 5 jaar ervaring heeft in het beroep
- Deze kan de zaakvoerder of een werknemer zijn.
Meer informatie en je erkenning aanvragen: vlaanderen.be of via de webinar erkenning onderneming.
Welke opleidingsdomeinen komen in aanmerking voor duaal leren?
Duaal leren biedt een breed scala aan opleidingsdomeinen, die zijn afgestemd op de actuele behoeften van de arbeidsmarkt. Enkele voorbeelden van opleidingsdomeinen zijn:
- Techniek en industrie: Dit omvat opleidingen zoals mechanische techniek, elektromechanica en installatietechniek. Beroepen zoals technicus, onderhoudsmonteur en operator zijn hier voorbeelden van.
- Bouw: In dit domein worden leerlingen opgeleid in beroepen zoals dakwerker, metselaar en schilder.
- Horeca en voeding: Hier kunnen leerlingen aan de slag als kok, bakker of horeca medewerker.
- Zorg en welzijn: Deze sector omvat opleidingen voor functies zoals verzorgende, pedagogisch medewerker en kinderbegeleider.
Een volledig overzicht van alle opleidingen die in aanmerking komen, vind je terug via deze link. Ook via de website van de Vlaamse overheid vind je een mooi overzicht.
(SO=Secundair Onderwijs / VWO: VolWassenenOnderwijs)
Ontvang je een vergoeding als onderneming wanneer je kiest voor duaal leren?
Wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet, heb je recht op een premie. Deze premie is bedoeld om bedrijven te ondersteunen die deelnemen aan duaal leren en helpt bij de kosten die gepaard gaan met het opleiden van leerlingen. De hoogte van de vergoeding kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type opleiding en de specifieke sector. Voor gedetailleerde informatie over de voorwaarden en de hoogte van de premie, raadpleeg je de officiële website van de Vlaamse overheid of neem je contact op met OpFo100.
Onze opleiding voor mentoren
De rol van de mentor in het duaal leren is cruciaal. Mentoren begeleiden leerlingen niet alleen in hun dagelijkse taken, maar zorgen ook voor hun algehele ontwikkeling en integratie in het bedrijf. Daarom organiseert OpFo100 opleidingen voor (toekomstige) mentoren. Deze opleidingen zijn ontworpen om mentoren te voorzien van de nodige vaardigheden en kennis om hun rol effectief te vervullen. Ze leren hoe ze leerlingen kunnen motiveren, feedback kunnen geven en een positieve leeromgeving kunnen creëren.
Meer info vind je ook terug op:
Bij deze info vind je onder meer ook het stappenplan terug voor een erkenning.
Succes alvast!
Doe mee aan onze enquête!
Bij OpFo100 zijn we overtuigd van de voordelen van duaal leren voor veel van onze bedrijven en willen we graag een hand reiken aan jullie, werkgevers en werknemers uit PC100. Om de behoeften te peilen en te begrijpen welke opleidingsdomeinen binnen het onderwijs het beste aansluiten bij de functies op de werkvloer, hebben we een enquête opgesteld.
Aarzel niet om de enquête in te vullen: Enquête OpFo100 mentoren.
Duaal leren, onderwijs, mentorship en stagebegeleiding vormen een complex geheel in onze sector, waar we te maken hebben met een diversiteit aan bedrijven en functies. Gezien het feit dat we geen specifieke sector hebben met één of enkele activiteiten, is het soms lastig te bepalen uit welke schoolrichting de werknemers komen of welke richting zij het beste kunnen volgen. We willen de handen ineen slaan met werkgevers en werknemers om elkaar te informeren en verbeterpunten te identificeren. Je kunt mogelijk gebeld worden voor een steekproef over de relevantie van duale leertrajecten en de drempels die je tegenkomt.
Ben je hoe dan ook vragende partij voor een contact, mail ons zeker op:
sectorconsulent@opfo.be.
Vragen
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, of wil je liever telefonisch gecontacteerd worden, of op een andere manier met ons in contact komen, aarzel dan zeker niet ons te contacteren.